فهرست مطالب
3 اسفند 1299 در چنین روزی، انجام عملیات کودتای 3 اسفند، کودتای نظامی به رهبری رضا خان و سید ضیاء که در نهایت به تأسیس سلسله پهلوی انجامید.
به گزارش ره آورد نیوز، کودتای 3 اسفند 1299 مصادف با 1921 میلادی، نه علیه سلطنت قاجار، بلکه به سمت کابینه سپهدار اعظم فتح الله اکبر و الیگارشی زمینداران و مقامات بوروکراتیک که رژیم را کنترل می کردند، انجام شد.
رهبری آن را سید ضیاءالدین طباطبایی و سرهنگ رضاخان میرپنج – رضاشاه پهلوی آینده – بر عهده داشتند.
سید ضیاءالدین روزنامهنگار جوان اصلاحطلب بود که با دیدگاههای سوسیالیستی الکساندر کرنسکی موافق بود.
پیج اینستاگرام ره آورد نیوز را دنبال کنید؛ روی نوشته کلیک کنید…
او از اعتماد پرسنل نظامی و دیپلماتیک انگلیس در تهران برخوردار بود و روابط نیمه رسمی با دولت داشت.
رضا خان یک افسر قزاق بود که در نتیجه قدرت و دستاوردهای نظامی خود، توسط سرلشکر ادموند آیرونساید، رئیس نورپرفورس (نیروهای بریتانیایی در شمال ایران) به عنوان مسئول واحد قزاق مستقر انتخاب شد.
در جریان کودتا یک افسر ارشد قزاق، سرتیپ احمد آقا (امیر احمدی) که در گیلان در کنار رضاخان جنگیده بود و دو افسر اصلاحطلب ژاندارمری، سرگرد مسعود خان (کاپیتان خان) و کیهان (کیهان) حضور داشتند.
اوضاع ایران قبل از کودتای 3 اسفند 1299
تا آغاز جنگ جهانی اول، روسیه عملاً بر ایران حکومت میکرد، اما با شروع درگیریها، نیروهای روس از شمال کشور عقبنشینی کردند و ایرانیان مجلس سوم را تشکیل دادند.
با این حال، شادی کوتاه مدت بود، زیرا کشور به سرعت به میدان نبرد بین نیروهای بریتانیا، آلمان، روسیه و ترکیه تبدیل شد.
نخبگان زمیندار امیدوار بودند که در آلمان جایگزینی برای بریتانیاییها و روسها بیابند، اما در نهایت تغییر از شمال انجام شد.
پس از انقلاب بلشویکی روسیه در سال 1917، دولت جدید شوروی به طور یکجانبه امتیازات تزاری در ایران را لغو کرد.
اقدامی که حسن نیت فوق العادهای را نسبت به اتحاد جماهیر شوروی جدید ایجاد کرد.
پس از شکست قدرتهای مرکزی، بریتانیا تنها قدرت بزرگ ایران باقی ماند.
بیشتر بخوانید…
آغاز کنفرانس گوادلوپ برای بررسی اوضاع ایران
در سال 1919، مجلس پس از کشمکشهای داخلی فراوان، پیشنهاد کمک نظامی و مالی بریتانیا را که عملاً ایران را تحت الحمایه بریتانیا قرار میداد، رد کرد.
انگلیسیها ابتدا از خروج از ایران بیزار بودند، اما در برابر فشارهای بینالمللی تسلیم شدند و تا سال 1921 مشاوران خود را برکنار کردند.
در همان سال، دیپلماتهای انگلیسی از یکی از افسران ایرانی تیپ قزاق، رضاخان، حمایت کردند.
رضا خان نقش مهمی در سرکوب میرزاکوچک خان جنگلی داشت که به دنبال تشکیل یک جمهوری مستقل در گیلان بود.
رضاخان با همکاری نویسنده سیاسی، سید ضیاءالدین طباطبایی، در سال 1921 کودتا کرد و کنترل تمامی نیروهای نظامی ایران را به دست گرفت.
بین سالهای 1921 و 1925 رضاخان – ابتدا به عنوان وزیر جنگ و بعد به عنوان نخست وزیر در دوره احمدشاه – ارتشی را ساخت که فقط به او وفادار بود.
او همچنین توانست نظم سیاسی را در کشوری ایجاد کند که سالها چیزی جز آشفتگی نمیدانست.
رضاخان در ابتدا میخواست خود را به سبک رئیسجمهور ناسیونالیست سکولار ترکیه، مصطفی کمال آتاتورک، رئیسجمهور معرفی کند – اقدامی که به شدت مورد مخالفت علمای شیعه قرار گرفت – اما در عوض او احمدشاه ضعیف را در سال 1925 برکنار کرد و خود تاجگذاری کرد تا رضاشاه پهلوی متولد شود.
اجرای کودتای 3 اسفند 1299
در روز جمعه 29 بهمن، 2200 نفر از بریگاد قزاق و 100 ژاندارم به فرماندهی رضاخان، بدون توجه به دستورات مکرر پادشاه وقت برای بازگشت به پادگان، از قزوین به سمت تهران حرکت کردند.
رضاخان در حومه تهران به نمایندگان کابینه، شاه و هیئت بریتانیا گفت که قزاقها قصد دارند یک دولت قدرتمند در تهران مستقر کنند تا از حمله بلشویکها جلوگیری کنند.
او به شاه اظهار وفاداری کرد، اما نخبگان حاکم را متهم کرد که کشور را ویران کردهاند.
مطالب مرتبط…
اخراج مورگان شوستر از ایران
پشت پرده اعطای امتیاز رویتر توسط ناصرالدین شاه/ نقش میرزاحسینخان سپهسالار در واگذاری امتیاز
تصرف تهران که روز دوشنبه (3 اسفند/ 21 فوریه) انجام شد، تقریباً بدون خونریزی بود.
با این حال، منابع تاریخی در مورد اینکه آیا دولت ایران، به دنبال توصیه هیئت بریتانیا، تصمیم گرفته بود در برابر حمله مقاومت نکند، متفاوت است.
پس از انجام کودتا، بسیاری از فعالان سیاسی و اعضای الیگارشی بلافاصله دستگیر شدند تا از مخالفان سازمان یافته جلوگیری کنند.
حکومت نظامی بر تهران تحمیل شد: همه اجتماعات ممنوع شد، مطبوعات به حالت تعلیق درآمد، ادارات دولتی برای سازماندهی مجدد، و کافهها، باشگاههای قمار و تئاتر تعطیل شدند.
برای تهران و اطراف آن حکام نظامی منصوب میشدند و والیانی که تسلیم حکومت جدید نمیشدند، افسران نظامی جایگزین میشدند.
شاه ضمن رد درخواست ضیاءالدین برای اعطای عنوان «دیکتاتور»، وی را با اختیارات کامل به نخست وزیری منصوب کرد و رضاخان را در سمت جدید خود به عنوان فرمانده نیروهای مسلح با عنوان نظامی سردار سپه تأیید کرد.
کابینه ضیاءالدین شامل مردانی بود که صادق و خوش نیت به شمار می رفتند، اما به استثنای دو کارمند ارشد دولتی، اعتقاد بر این بود که آنها بی تجربه بودند.
ضیاءالدین خواستار اصلاحات اساسی در دولت و جامعه با اولویت ایجاد نیروهای مسلح بود.
برنامه کابینه سیدضیاء همچنین شامل پیشنهادی برای لغو معاهده ایران و انگلیس در سال 1919 و امضای معاهده دوستی ایران و شوروی بود.
برخلاف ادعای سید ضیاء الدین مبنی بر اینکه انگلیسیها در مورد هدف واقعی انتقال قزاقها به تهران فریب خوردهاند، به نظر می رسد که پرسنل نظامی بریتانیا در این امر دخیل بودهاند.
در واقع، هیچ یک از روایتهایی که در آن دخالت بریتانیا در کودتا رد شده است، قابل اثبات نیست.
پی نوشت:
Rise of Reza Khan/britannica
COUP D’ETAT OF 1299/1921/iranicaonline
2 نظر
تعقيب: امضای قرارداد نفتی گس گلشاییان بین ایران و انگلستان - سایت خبری تحلیلی رهآورد
تعقيب: رفراندوم انقلاب سفید محمدرضا پهلوی - سایت خبری تحلیلی رهآورد