فهرست مطالب
بازار بورس پس از سهروز افت قابل توجه نماگرها، چهارشنبه به مدار صعودی بازگشت و ۷۸/ ۱درصد رشد کرد.
شاخص کل بورس تهران در واپسین روز هفته شاهد رشد قابلتوجه قیمت در نمادهای شاخصساز بازار بود و همین امر سبب شد دماسنج بازار یاد شده در روز گذشته شاهد پیشروی ۷۸/ ۱درصدی باشد.
افزایش شاخص بازار بورس پس از آن رخ داد که نامه ابلاغی معاون اول رئیسجمهور در کنار سخنان وزیر اقتصاد در خصوص نرخ خوراک صنایع و نرخ تسعیر بانکها موجی از امیدواری را به سرمایهگذاران این بازار بازگرداند.
با این حال بررسی سخنان و گفتهها نشان میدهد که تغییرات بازار سرمایه در صورتی میتواند اثری پایدار داشته باشد که مجددا بر اثر سخنان دیگر خنثی نشده یا به کلی معکوس نشوند.
البته نباید از خاطر برد که پافشاری مجدد دولت به مصوبات ستاد اقتصادی همچنان با تاکید بر لزوم تغییرات ساختاری در بازار بورس همسو نشده و از این بابت به توجه بیشتری نیاز است.
آنگونه که کارشناسان میگویند مشکل امروز و دیروز بازار نه چنین موضوعاتی بلکه ساختارهای معیوب و ناکاراست اما تاکنون تصمیمی در این خصوص اتخاذ نشده است.
بهبود اوضاع نماگرها
سرنوشت بازار بورس در آخرین روز هفته به نحوی متفاوت رقم خورد.
معاملات روز چهارشنبه در بازار بورس در شرایطی شروع شد که خبر تایید مجدد مصوبه ستاد اقتصادی دولت در خصوص قیمت خوراک پتروشیمی به ازای هر مترمکعب ۵هزار تومان و پالایشگاهها حداکثر ۲هزار تومان مورد تایید قرار گرفت.
همین امر سبب شد تا فشار عرضهها که تقریبا در کل هفته اخیر در بورس تهران جریان داشت در خلال معاملات این روز جای خود را به تقاضای سنگین حقیقیها در بسیاری از نمادها بدهد.
به دنبال این امر در آخرین روز هفته بسیاری از نمادهای پالایشی و پتروشیمی تا محدوده ۵ درصدی تابلو رشد کردند.
همین امر سبب شد در جریان دادوستدهای تالار شیشهای در برخی از نمادها شاهد شکلگیری صف خرید نیز باشیم.
رشد قیمت سهام در بازار بورس در شرایطی روی داد که نمادهای یاد شده بهخصوص پتروشیمیها در روزهای اخیر به سبب خبر ناگهانی اعمال مالیات و عوارض بر صادرات شرایطی کاملا معکوس را پشت سر میگذاشتند.
تمامی این عوامل در کنار تاکید بر بهبود وضعیت نرخ تسعیر ارز بانکها با سامانه نیما موجب شد تا در خلال معاملات روز گذشته شاخص بورس رشدی دور از انتظار را به نمایش بگذارد.
بر این اساس طی روزی که گذشت نماگر اصلی بازار سهام به میزان ۷۸/ ۱ درصد رشد کرد و به لطف افزایش قابلتوجه تقاضا در نمادهای گروه فلزات اساسی و نمادهای فعال در صنعت پتروشیمی به محدوده یکمیلیون و ۲۲۹هزار واحدی رسید.
رشد یاد شده در حالی رقم خورد که به سبب کاهشهای تند و تیز این نماگر در روزهای گذشته و خروج رو به پایین از کانال تکنیکالی بسیاری از فعالان بازار سهام انتظار از دست رفتن حمایت روانی ۲/ ۱میلیون واحدی در روز چهارشنبه را داشتند.
با این حال این اتفاق نیفتاد و بهبود انتظارات در خصوص آینده بازار سرمایه توانست شرایط پیش روی شاخصها بهخصوص شاخص هموزن را هم بهبود بخشد.
با این حال این بهبود در سطحی نبود که بتوان آن را با وضعیت روزهای گذشته و همراهی این نماگر با شاخص کل در روند منفی مقایسه کرد.
بر این اساس در آخرین روز هفته رشد شاخص هموزن به حدی قدرتمند نبود که مجال فراتر رفتن از ۵۳/ ۰ درصد را داشته باشد.
با این حال همین امر حکایت از آن داشت که میتوان نسبت به روزهای قبل به وضعیت نمادهای کوچک بازار نیز تا حدی خوشبین بود.
سیگنالهای امیدوار کننده
در شامگاه روز سهشنبه در میان مصاحبه رئیسجمهور، سخن از بورس ایران به میان آمد و رئیسی حمایت خود را مجددا از بورس اعلام کرد.
به دنبال همین سخنان دیروز احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، برنامه دولت برای بازار سرمایه را تشریح و جزئیاتی را بیان کرد که اگر تغییر نکنند کاملا به نفع بازار سهام و بورسیها خواهند بود.
بر این اساس مقرر شده تا به جز رسیدن نرخ گاز خوراک پتروشیمیها به حداکثر ۵هزار تومان، نرخ گاز سوخت پتروشیمیها، پالایشگاهها و صنایع پاییندستی، مجتمعهای احیای فولاد و مصارف مربوط به تاسیسات عمومی پتروشیمیها و پالایشگاهها حداکثر ۲هزار تومان و همچنین صنایع معادل ۱۰درصد نرخ خوراک پتروشیمیها تعیین شود.
نرخ بهره مالکانه معادن ثابت بماند و زمانبندی عرضه اوراق دولتی بهگونهای تنظیم شود که فروش اوراق در بازار سرمایه بدون لحاظ فروش به صندوقهای با درآمد ثابت حداکثر معادل ۵۰درصد جریان نقدی ورودی بازار سرمایه در هر ماه باشد.
طبیعتا اعمال تمامی این مسائل برای بازار سهام خوب است.
خاندوزی حتی برای نمادهای بانکی در بازار سرمایه نیز اخبار خوبی داشت.
بر اساس تغییرات اعلامی رئیسجمهور بانک مرکزی نرخ تسعیر داراییهای ارزی بانکها و موسسات را حداقل معادل ۹۰درصد نرخ ارز نیمایی در ۶ ماه گذشته اعلام میکند و بنا شده تا مالیات سود ناشی از تسعیر داراییهای ارزی مذکور هم بر مبنای نرخ اعلامی بانک مرکزی محاسبه و اخذ شود.
همچنین مقرر شده بانک مرکزی با مداخله فعال در بازار بین بانکی بهگونهای اقدام کند که میانگین ماهانه نرخ سود در بازار بین بانکی حداکثر ۲۰درصد باشد.